Få en pålidelig gentest på privatklinik

30 marts 2021 Astrid Pedersen

Hvis du som gravid på det tidlige stadie er urolig og bekymret for fosterets sundhed og helbred, kan det være en god idé at søge bekræftelse gennem tests og scanninger. Der kan være mange årsager til din bekymring, og ingen af dem er ugyldige.

Har du for eksempel tidligere oplevet at miste et ufødt barn, eller er du allerede mor til et barn med svære helbredsmæssige problemer, kan der være al mulig god grund til at søge sikkerhed at det ikke forholder sig på samme måde med det kommende barn. Derfor kan du med stor fordel søge hjælp i privat regi hvis du ikke finder det offentlige sundhedssystems tilbud tiltrækkelige.

På en privat klinik kan du for eksempel få hjælp til tidlige scanninger for misdannelser, eller du kan få foretaget en gentest som giver en indikation på dit barns genetiske disposition.

Hvorfor få lavet en gentest af fosteret?

Der kan være rigtig mange gode grunde til at få udført en række prøver på dit foster, her under en gentest. Hvis der for eksempel er arvelige sygdomme i familien kan dit kommende barn være disponeret for at udvikle en sådan. Dit foster kan for eksempel få foretaget det der kaldes for en NIPT test. En NIPT test er en gentest som kan hjælpe med at finde ud af om barnet har kromosomfejl så som for eksempel Downs syndrom, Edwards syndrom eller Patau syndrom.

NIPT er en forkortelse som står for “Non-Invasiv Prænatal Test”, og foregår gennem en blodprøve indeholdende fosterets arvemateriale (DNA) taget fra den gravide kvinde. Fostret bliver altså ikke udsat for noget som helst i forbindelse med denne type gentest, og der er ingen risiko ved at få foretaget en NIPT gentest.

Hvis lægerne gennem en NIPT test kan konstatere anomalier kan testen følges op af en moderkage prøve eller en fostervands prøve for at udelukke risikoen for falsk positive svar. Læs mere om gentest på ultralydklinikken.dk.

Flere Nyheder