Læs altid din ÅOP igennem og hav styr på den

10 maj 2021 Anders Lundtang Hansen

Vi klargør lige med det samme, hvad der er tale om, når vi snakker om ÅOP:

Kort forklaret er det ens årlige omkostninger i procent, der er ved en given udgift, og man bruger den oftest i forbindelser med at låne noget, om det så er penge eller betale afdrag på noget.

Det er så forkortet til ÅOP.

Tidligere var der en del klager over, at man ikke anførte tydeligt nok, hvad ens ÅOP ville være i forbindelse med et lån, og når man sendte reklamer på TV for den slags, så viste man den information med så lille en skrift og så kortvarigt, at stort set ingen mennesker kunne nå at læse det – medmindre de optog reklamen og pausede den det rigtige sted.

Desuden viste afsløringer, at man som regel undlod at offentliggøre alle udgifter i ÅOP, som man ellers som kunde og potentiel kunde have brug for at få at vide.

Det er der heldigvis rettet op på nu, så alt er blevet tydeliggjort, og der er ikke udeladt informationer.

Glem aldrig din ÅOP

Et eksempel, som kan lokke mange folk i fælden i forbindelse med at låne noget billigt, er, at man skriver, hvor billigt det er at optage et lån, eller at man kan betale nul procent i renter, eller man selv bestemmer, hvornår man vil begynde at betale afdrag af noget, man afbetaler på.

Den information er sådan set reel nok, og det er det, som man forsøger at sælge ens produkt og ydelse på.

Men når man så ser sammenlagt, hvad ens åop bliver, så kan det måske blive meget dyrt i længden, end hvis du tog en mulighed, hvor man skulle betale lidt i renter og/eller skulle afbetale efter et bestemt tidsrum.

Du får altid ÅOP oplyst, når du skriver under på noget, men ikke alle mennesker er lige gode til at gennemlæse den slags.

Derfor er det værd at undersøge alle mulighederne, før du siger ja til et lån eller afbetaling.

Flere Nyheder